Sposób przygotowania:
Wrap z kurczakiem i warzywami
Tortille: ciepłą wodę mieszamy z olejem i solą a następnie z mąką. Wyrabiamy elastyczne ciasto.
Ciasto dzielimy na 4 kawałki i rozwałkowujemy każdy kawałek na kształt koła. Patelnie rozgrzewamy i na suchej smażymy po kolei nasze tortille z obu stron (aż zrobią się "bąble"na cieście i ściemnieją, wtedy przewracamy na drugą stronę i tak samo smażymy -trwa to kilka minut).
Gotowe tortille przechowujemy przykryte mokrą ściereczką- dzięki temu potem łatwo będzie je zwijać.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na plastry ok. 1 cm.
Pieprz kolorowy ucieramy w moździerzu i posypujemy nim oraz solą mięso, odstawiamy na chwilę.
Warzywa i pomarańczę myjemy i osuszamy. Paprykę kroimy w paski, pomidor w cząstki, ogórek w plasterki a pomarańczę obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki - odstawiamy na później.
Sos: do małego słoiczka wkładamy jogurt, majonez, wsypujemy sól oraz utarty w moździerzu pieprz kolorowy, mieszamy i odstawiamy. Do miseczki wybijamy jajko i mieszamy je, na talerzyk wysypujemy bułkę tartą.
Mięso z piersi kurczaka najpierw moczymy w jajku a potem w bułce tartej. Tak przygotowane smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
Składanie: na środek każdej tortilli układamy sałatę, mięso z kurczaka, paprykę, ogórek, pomidor i cząstkę pomarańczy. Polewamy sosem i zwijamy w wrap ( najpierw zaginamy do góry dół tortilli a potem po kolei boki). Smacznego.
Ciasto dzielimy na 4 kawałki i rozwałkowujemy każdy kawałek na kształt koła. Patelnie rozgrzewamy i na suchej smażymy po kolei nasze tortille z obu stron (aż zrobią się "bąble"na cieście i ściemnieją, wtedy przewracamy na drugą stronę i tak samo smażymy -trwa to kilka minut).
Gotowe tortille przechowujemy przykryte mokrą ściereczką- dzięki temu potem łatwo będzie je zwijać.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na plastry ok. 1 cm.
Pieprz kolorowy ucieramy w moździerzu i posypujemy nim oraz solą mięso, odstawiamy na chwilę.
Warzywa i pomarańczę myjemy i osuszamy. Paprykę kroimy w paski, pomidor w cząstki, ogórek w plasterki a pomarańczę obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki - odstawiamy na później.
Sos: do małego słoiczka wkładamy jogurt, majonez, wsypujemy sól oraz utarty w moździerzu pieprz kolorowy, mieszamy i odstawiamy. Do miseczki wybijamy jajko i mieszamy je, na talerzyk wysypujemy bułkę tartą.
Mięso z piersi kurczaka najpierw moczymy w jajku a potem w bułce tartej. Tak przygotowane smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
Składanie: na środek każdej tortilli układamy sałatę, mięso z kurczaka, paprykę, ogórek, pomidor i cząstkę pomarańczy. Polewamy sosem i zwijamy w wrap ( najpierw zaginamy do góry dół tortilli a potem po kolei boki). Smacznego.