alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Ule orzechowe z masą krówkową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ule orzechowe, obowiązkowo muszą być u mnie na święta. Kto już je robił ten wie, że sa smaczne i w sumie nie tak straszne trudne do zrobienia jak to się wydaje. Wystarczy kupić foremki a reszta pójdzie gładko.

Ule orzechowe z masą krówkową

Składniki:

Ule orzechowe z masą krówkową

 

  • 400 g orzechów włoskich
  • 160 g cukru pudru
  • 2 białka
  • Nadzienie
  • 1 puszka masy krówkowej o smaku kajmak
  • spirytus
  • wafle tortowe

Sposób przygotowania:

Ule orzechowe z masą krówkową
Orzechy zmielić w maszynce. Dodać cukier puder, białka i zagnieść masę. Foremki do uli wylepiać masą orzechową w środku zrobić dziurkę na masę krówkową. Ułożyć na tacy i pozostawić najlepiej na noc, żeby lekko się podsuszyły. Masę krówkową rozmieszać, dodawać stopniowo spirytus i mieszać. Masa powinna być dosyć ostra bo masa orzechową wchłonie spirytus. Foremką do ciasteczek wykroić z wafli tortowych spody. Ule napełnić masą krówkową, przylepić wykrojoną wafle tortową i odłożyć w chłodne miejsce by masa stężała.