Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Kolorowe ule

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nowa odsłona znanych orzechowych uli, sposób przygotowania zobaczyłam w programie telewizyjnym. Oto efekt.

Kolorowe ule

Składniki:

Kolorowe ule

 

  • Olejek migdałowy parę kropel
  • 60 dag cukru pudru;
  • 20 dag mleka w proszku;
  • 10 dag margaryny
  • 2 białka;
  • 100 ml likieru adwokat;
  • 4 - 5 łyżek kawy rozpuszczalnej;
  • 50 g mleka w proszku;
  • okrągłe opłatki (komunikanty) lub wafle;
  • kilka kropel olejku migdałowego;
  • kilka kropel barwnika spożywczego (wg uznania);

 

Sposób przygotowania:

Kolorowe ule
Olejek migdałowy połączyć z mlekiem w proszku, cukrem pudrem (ok.500 g), margaryną i białkiem. Dokładnie wyrobić. Gdyby masa się kleiła należy dosypać cukru pudru. Z gotowej masy za pomocą specjalnej foremki wyciskać ule, które należy układać na papierze śniadaniowym do przeschnięcia. Palcem lub patyczkiem zrobić wgłębienia na likier. Masą można zabarwić kilkoma kroplami barwnika.
Masa:
Adwokat wymieszać z kawą i ok.100 g mleka w proszku (zmiksować). Do przeschniętych uli wlewać masę i przyklejać na dno komunikanty lub wykrojone kieliszkiem kółeczko z wafla. Dekorować według uznania.

Tagi:

kawa