Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Uniwersalne naleśniki z mąki amarantusowej

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie naleśniki to pyszna propozycja na zdrowe placuszki, które można przygotować z nadzieniem lub sosem na słodko oraz w wersji wytrawnej. Placki naleśnikowe są miękkie i elastyczne, nie łamią się podczas zwijania.

Uniwersalne naleśniki z mąki amarantusowej

Składniki:

Uniwersalne naleśniki z mąki amarantusowej

10 sztuk o średnicy 18 cm:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • 1/2 szklanki mąki z nasion amarantusa (około 100g)
  • 1 łyżka stopionego masła

W wersji na słodko:

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego/ksylitolu/miodu itp. (płaska)

W wersji na słono:

  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Uniwersalne naleśniki z mąki amarantusowej

Ciasto:

Uniwersalne naleśniki z mąki amarantusowej
Można użyć mleka roślinnego, ale wtedy najlepiej dodać 1 szklankę i pominąć wodę.

Wszystkie składniki oprócz masła należy dokładnie wymieszać. Całość odstawić na 2-3 minuty minut, aby ciasto "odpoczęło". Następnie delikatnie wmieszać stopione masło.

Smażenie:

Uniwersalne naleśniki z mąki amarantusowej
Nie używam tłuszczu do smażenia, ponieważ mam idealną patelnię do naleśników.

Patelnię rozgrzać i energicznym ruchem rozprowadzić cienką (!) warstwę ciasta.
Placki należy smażyć z obu stron do momentu aż lekko się zarumienią.