slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 885]

Naleśniki z mąki ryżowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na naleśniki bezglutenowe. Zrobione na mące ryżowej są smaczne i sycące. Idealne z dżemem.

Naleśniki z mąki ryżowej

Składniki:

Naleśniki z mąki ryżowej

 

  • 2 szkl mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • 1 szkl mleka
  • 1 szkl gazowanej wody
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

Sposób przygotowania:

Naleśniki z mąki ryżowej
Do dużej miski wlewamy mleko, wodę, olej i jajka, mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę ryżową i proszek do pieczenia. Miksujemy, aż nie będzie grudek. Odstawiamy ciasto na 30 minut.

Po tym czasie smażymy małe naleśniki na rozgrzanej patelni. Na początku naleśniki są dość kruche ale pod wpływem ciepła ( jeśli układamy jeden na drugim) stają się elastyczne.