Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 235]

Młode marchewki gotowane na parze z rukolą i fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszne połączenie rukoli, słodkich młodych marchewek oraz słonej fety z dodatkiem pikantnego oleju. Danie idealnie sprawdzi się na kolację lub lekki obiad. Możemy podać je jako dodatek do mięs i ryb z grilla.

Młode marchewki gotowane na parze z rukolą i fetą

Składniki:

Młode marchewki gotowane na parze z rukolą i fetą

 

  • 1 kg młodych marchewek
  • 500 g rukoli
  • 100 g sera feta
  • olej rzepakowy z płatkami chili lub w wersji łagodnej oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania:

Młode marchewki gotowane na parze z rukolą i fetą
Marchewki cienko oskrobać, umyć.

Gotować na parze do miękkości.

Fetę pokruszyć.

Na talerze wyłożyć porcję rukoli oraz parę marchewek.

Danie polać olejem z płatkami chili lub w wersji łagodnej oliwą z oliwek, oprószyć świeżo mielonym pieprzem cytrynowym.

Wierzch posypać pokruszoną fetą.

Sałatkę podawać jako dodatek do mięs czy ryb lub jako samodzielne danie.