iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Konfitura z jabłek z rodzynkami i szafranem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Konfitura z jabłek do tego słodkie rodzynki a dla kolorki i czegoś extra nitki szafranu. W zależności od słodkości , gatunku jabłek cukier dosypujemy dla smaku, konfitura być lekko kwaśna z przeszkodami jakimi są słodziutkie rodzynki.

Konfitura z jabłek z rodzynkami i szafranem

Składniki:

Konfitura z jabłek z rodzynkami i szafranem

 

 

  • 2 kg cukru

 

 

  • 2 opakowania rodzynek

Sposób przygotowania:

Konfitura z jabłek z rodzynkami i szafranem
Jabłka obieramy , usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę .

Wsypujemy jabłka do dużego garnka i pomalutku smażymy, ja podlałam ok 1 szklanką wody. Kiedy jabłka zmiękną dodajemy cukier.

Mieszamy , zmniejszamy ogień i dusimy.

Następnie dodajemy rodzynki i szafran . Mieszamy. Dusimy jeszcze ok 10 min. Gorące nakładamy do słoików pasteryzujemy.