jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 473]

Galaretka malinowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie galaretki malinowe, można wykorzystać do deserów, do smarowania naleśników, bułeczek i tostów.

Galaretka malinowa

Składniki:

Galaretka malinowa

 

  • maliny 3 kg
  • cukier 350 g na 1 litr soku
  • Sok z cytryny 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Galaretka malinowa
Maliny przebieramy i należy opłukać na sicie szybko. Odciskamy sok przez sito i wsypujemy żelfix.

Mieszamy dokładnie i stawiamy na gaz, gotujemy 2 minuty i dokładamy cukier. Gotujemy cały czas mieszając na wolnym ogniu około 5 minut.

Zestawiamy z ognia, dodajemy soku z cytryny, mieszamy do zaniku piany i wlewamy gorące do słoiczków. Trzeba szybko wlewać bo zacznie gęstnieć i będzie problem.

Pasteryzować 5minut, gotowe wynieść do piwnicy w chłodne miejsce.