Sposób przygotowania:
Syrop z mniszka lekarskiego
Kwiatki zebrane w słoneczny dzień same pałki z mniszka lekarskiego rozłożyć na godzinę na papierze aby wyszły z nich wszystkie owady.
Następnie opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do dużego szerokiego garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu 15 -20 minut. Odstawić na noc, następnego dnia przecedzić przez sitko i wlać sok z cytryny ,wymieszać i podgrzać. Wsypać cukier i zagotować, zmniejszyć płomień i gotować około godziny do momentu konsystencji lejącego miodu.
Gorący syrop wlewać do słoiczków, zakręcać i odwracać do góry dnem, przykryć grubą ściereczką. Po ostygnięciu dopiero odwrócić i przechowywać w lodówce.
Następnie opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do dużego szerokiego garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu 15 -20 minut. Odstawić na noc, następnego dnia przecedzić przez sitko i wlać sok z cytryny ,wymieszać i podgrzać. Wsypać cukier i zagotować, zmniejszyć płomień i gotować około godziny do momentu konsystencji lejącego miodu.
Gorący syrop wlewać do słoiczków, zakręcać i odwracać do góry dnem, przykryć grubą ściereczką. Po ostygnięciu dopiero odwrócić i przechowywać w lodówce.