Sposób przygotowania:
Urodzinowy tort z opłatkiem bajkowym
Białka jak zawsze w biszkopcie oddzielić od żółtek, ubić na sztywną piane z dodatkiem soli dodając na przemian żółtka i cukier, mąki wymieszać z proszkiem połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 40 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu biszkopt wystudzić i skroić na 3 blaty.
Krem czekoladowy:
Czekolady rozpuścić w podgrzanej śmietanie 30 %, gdy czekolady się całkowicie rozpuszczą włożyć do lodówki na całą noc. Na drugi dzień wsypać śmietanki śnieżki i zmiksować.
Krem włożyć na 15 minut do lodówki do schłodzenia.
Krem śmietankowy z mascarpone:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fixy, ubitą śmietanę delikatnie łączymy z serkiem mascarpone.
Składanie tortu:
Spodni blat po nasączeniu posmarować dżemem, nałoży część kremu śmietankowego, nałożyć drugi blat, nasączyć, posmarować dżemem nałożyć krem czekoladowy, nałożyć ostatni trzeci blat docisnąć formując tort.
Cały tort posmarować kremem śmietankowym, boki obłożyć rurkami waniliowymi obwiązać wstążką.
Na górę nałożyć opłatek, udekorować według swojego uznania, u mnie udekorowany jest perełkami i kremem śmietankowym.
Tort włożyć do lodówki na kilka godzin.
Piec około 40 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu biszkopt wystudzić i skroić na 3 blaty.
Krem czekoladowy:
Czekolady rozpuścić w podgrzanej śmietanie 30 %, gdy czekolady się całkowicie rozpuszczą włożyć do lodówki na całą noc. Na drugi dzień wsypać śmietanki śnieżki i zmiksować.
Krem włożyć na 15 minut do lodówki do schłodzenia.
Krem śmietankowy z mascarpone:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fixy, ubitą śmietanę delikatnie łączymy z serkiem mascarpone.
Składanie tortu:
Spodni blat po nasączeniu posmarować dżemem, nałoży część kremu śmietankowego, nałożyć drugi blat, nasączyć, posmarować dżemem nałożyć krem czekoladowy, nałożyć ostatni trzeci blat docisnąć formując tort.
Cały tort posmarować kremem śmietankowym, boki obłożyć rurkami waniliowymi obwiązać wstążką.
Na górę nałożyć opłatek, udekorować według swojego uznania, u mnie udekorowany jest perełkami i kremem śmietankowym.
Tort włożyć do lodówki na kilka godzin.
ewaeu
BozenaMatuszczyk
Dziękuję serdecznie i pozdrawiam mile;)
gusia1000
marietta