martunia19

martunia19

Starszy Kucharz
[Przepisów: 44]

Uszka z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne domowe uszka, doskonałe do barszczu.

Uszka z mięsem

Składniki:

Uszka z mięsem

 

 

  • Nadzienie:
  • mięso mielone wieprzowe 200 g
  • 1 bułka czerstwa
  • mleko lub woda 0,5 szkl
  • 1 cebula
  • seler 20 g
  • masło 25 g
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Uszka z mięsem
Z mąki, żółtka, wody, soli zagnieść ciasto.Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie.Cebulkę pokroić w kostkę podsmażyć na maśle, dodać do niej pokrojony w kostkę seler, podlać wodą, dusić ok 15 min. wystudić.Mięso połączyć z bułką, przyprawami, dodać do cebulki i smażyć ok10- 15min.Ciasto podziel na 2 części i rozwałkuj.Na rozwałkowanym cieście wycinć kółka szklanką( ja używam foremki do ciastek) i nakładać farsz.Ciasto sklejać jak na pierogi, a następnie sklejać obydwa rogi do siebie żeby powstało uszko.Gotować w osolonej wrzącej wodzie przez ok 6-7 min.  SMACZNEGO! 

Tagi:

mięso ciasto