Sposób przygotowania:
Vichyssoise
Pory dobrze umyć pod bieżącą wodą i pokroić w drobne paski, cebulę obrać i też pokroić drobno. Masło roztopić w garnku, dodać pokrojone cebulę i pory i podsmażyć ok. 8 minut tak, żeby się cebula nie przyrumieniła. Następnie dodać bulion i ziemniaki, posolić i popieprzyć ale nie za dużo, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 30 minut. Zmiksować ręcznym mikserem lub ostrożnie w robocie kuchennym, schłodzić. Przed podaniem wmieszać delikatnie śmietanę, posypać drobno pokrojonym szczypiorem. Koniecznie podać z bagietką lub pajdą chleba francuskiego, zupełnie na zimno lub w temp. pokojowej. * oczywiście cebula może być zwykła albo słodka innego gatunku. **bulion oczywiście nie musi być kupny, ostatecznie może być woda.