Sposób przygotowania:
Ciasto orzechowe na waflu
Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywno,dodajemy po troszkę cukru i dalej ubijamynastępnie dodajemy zmielone orzechy,mąkę,miód i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy.Formę wykładamy suchym waflem i wylewamy na niego ciasto orzechowe.wyrównujemy i pieczemy w nagrzanym piecyku do 180°C około 1 godziny.Po upieczeniu i ostudzeniu wafel odłanczamy od ciasta. Biszkopt orzechowy przekrawamy na 2 części (w poprzek) Przygotowujemy biszkopt: Białka odzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i ubijamy aż cukier się rozpuści a następnie dodajemy po 1 żółtku i cągle ubijamy.Na końcu dodajemy mąki,proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.Wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180°C do efektu suchego patyczka. Przygotowujemy masę: żółtka ucieramy do białości z połową cukru i cukrem waniliowym,następnie dodajemy mąki i połowę mleka,dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy.Na gotujące się mleko wlewamy masę z żółtek,wszystko zagotowujemy cały czas mieszając,Gdy budyń jest już gęsty zdejmujemy go z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy do białości z pozostałym cukrem następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i dokładnie ucieramy .Postępujemy tak samo do czasu wyczerpania się budyniu.Gdy masa jet gotowa przekładamy placki. Przełożenie: suchy wafel-smarujemy połową powidła-1ciasto orzechowe-1/2 masy budyniowej-biszkopt biały-1/2 masy budyniowej-ciasto orzechowe-powidło śliwkowe-suchy wafel-polewa z czekolady. Schłodzić przez noc w lodówce. Smacznego :)
marietta