Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Wafle z kremem maślano-żółtkowo-czekoladowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne i niezwykle proste wafle, którym mało kto się oprze. Przepis oprócz prostoty charakteryzuję się niską ceną.

Wafle z kremem maślano-żółtkowo-czekoladowym

Składniki:

Wafle z kremem maślano-żółtkowo-czekoladowym

wafle

  • 1 opakowanie wafli tortowych

Krem:

  • 250 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kieliszek alkoholu (wódka, spirytus)

Sposób przygotowania:

Wafle z kremem maślano-żółtkowo-czekoladowym

Krem:

Wafle z kremem maślano-żółtkowo-czekoladowym.
Alkohol jest obowiązkowy, aby krem się nie zważył.

Masło wyjąć z lodówki i jak zmięknie utrzeć na puch. Wymieszać z alkoholem. Dodać zwykły cukier i cukier waniliowy oraz ciągle mieszając wbijać żółtka (pojedynczo). Na końcu wsypać kakao.

Przekładanie wafli:

Wafle z kremem maślano-żółtkowo-czekoladowym.
Masę należy dokładnie wysmarować na waflach, aby nie były one suche.

Każdy wafel dokładnie posmarować kremem przykrywając go kolejnym płatem. Ostatni powinien być bez masy.

Chłodzenie:

Wafle z kremem maślano-żółtkowo-czekoladowym.
Podczas chłodzenia obciążona powinna być cała płaszczyzna wafli.

Przełożone kremem wafle zawinąć w folię aluminiową/spożywczą i włożyć do lodówki. Należy na nie postawić coś ciężkiego, aby masa dokładnie przyległa do każdego wafla. Po schłodzeniu pokroić w kawałki według własnych upodobań.