ewelinuśka

ewelinuśka

Szef Kuchni
[Przepisów: 90]

Wafle z kremem waniliowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przygotowanie: 25 minut, bez czasu chłodzenia.

Wafle z kremem waniliowym

Składniki:

Wafle z kremem waniliowym

 

  • 20 dag śliwek;
  • 50 ml soku śliwkowego (lub z czarnych porzeczek);
  • 4 łyżki powideł;
  • 1 kubeczek (200 ml) śmietanki kremówki;
  • 8 okrągłych wafli;
  • kilka gałązek świeżej mięty do dekoracji;
  • 1 cukier waniliowy;

Sposób przygotowania:

Wafle z kremem waniliowym
1) Śmietankę mocno schłodzić, śliwki umyj, pokrój na połówki, usuń pestki. Owoce przełóż do rondelka. Wlej sok. Zagotuj, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 5 min. (zanim owoce się rozgotują, wyjmij 2 połówki śliwek do dekoracji). Mus śliwkowy zestaw z ognia, odstaw do wychłodzenia. Następnie zmiksuj na gładką masę, wymieszaj z powidłami. 2) Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, dosypując powoli cukier waniliowy (możesz dodać także szczyptę mielonego cynamonu lub skórkę z jednej cytryny). Bitą śmietanę przełóż do szprycy cukierniczej. Schłodź. 3) Odłożone wcześniej połówki śliwek pokrój na cząstki. Na wafle wyciśnij śmietanę. Polej musem śliwkowym. Układaj po dwa, jeden na drugim. Każdą porcję deseru udekoruj kawałkiem śliwki oraz gałązką świeżej mięty.

Tagi:

śliwki