Sposób przygotowania:
Drożdżowe bułeczki z jabłkami
Drożdże rozkruszamy, wlewamy mleko, wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę.
Wrzucamy do garnuszka, wsypujemy cukier i karmelizujemy ( dusimy około 10-15 minut).
Do zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Odstawiamy na 1 godzinkę.
Z ciasta formujemy kulki, spłaszczamy i wykładamy łyżkę farszu.
Zlepiamy i formujemy kulki.
Układamy na natłuszczonej i posypanej mąką blaszce piekarnikowej.
Smarujemy mlekie.
Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.
Smacznego ;)
Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę.
Wrzucamy do garnuszka, wsypujemy cukier i karmelizujemy ( dusimy około 10-15 minut).
Do zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Odstawiamy na 1 godzinkę.
Z ciasta formujemy kulki, spłaszczamy i wykładamy łyżkę farszu.
Zlepiamy i formujemy kulki.
Układamy na natłuszczonej i posypanej mąką blaszce piekarnikowej.
Smarujemy mlekie.
Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.
Smacznego ;)
bajtek