aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Orzechowy na waflu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Orzechowy na waflu- to pyszne ciasto u którego podstawy jest wafel. Orzechy świetnie się komponują z masami budyniowymi!

Orzechowy na waflu

Składniki:

Orzechowy na waflu

 

  • Ciasto orzechowe:
  • 7 białek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 25 dag mielonych orzechów włoskich
  • 1 szkl cukru
  • 2 tafle wafla tortowego
  • Biszkopt jasny:
  • 8 jaj
  • 8 łyżek mąki
  • 8 łyżek cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 3 szkl mleka
  • 1 masło
  • 0,5 szkl cukru
  • Alkohol do smaku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Orzechowy na waflu
Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wsypujemy proszek do pieczenia zmieszany z orzechami, bułkę tartą i miód. Mieszamy i wylewamy na wafel tortowy wyłożony na dnie foremki o wymiarze 25/36. Pieczemy w 180 stopniach do 40 minut.

Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Następnie wlać żółtka i wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Podzielić na 2 biszkopty i upiec na formie 25/36 do 20 minut w 180 stopniach.

Masa: W niedużej ilości mleka rozrabiamy budynie i mąkę. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Wlewamy budynie i mieszamy gotując do zgęstnienia.

Studzimy i łączymy z utartym masłem. Dodajemy alkohol do smaku.

Masę dzielimy na 2 części do jednej dodajemy kakao.

Ciasto waflem do spodu- masa jasna- biszkopt- masa ciemna- biszkopt.