Sposób przygotowania:
Walentynkowa szpajza cytrynowaSerduszka z galaretki:
Galaretkę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Proszek dokładnie rozpuścić w 450 ml gorącej wody, a następnie przelać do prostokątnego, płaskiego naczynia, tak aby galaretka miała około 1/2 cm wysokości.
Użyłam pojemnik do przechowywania żywności o wymiarach 15,5 x 24 cm. Można również skorzystać z pudełek po lodach.
Ostudzoną galaretkę wstawić do lodówki, aby całkowicie stężała. Po tym czasie - za pomocą foremki do ciastek - z galaretki powycinać serduszka o różnej wielkości.
Szpajza:
Żelatynę należy rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do ostygnięcia. Żółtka z dodatkiem cukru zmiksować do białości i wymieszać z sokiem oraz startą skórką z cytryny. Natomiast białka z solą ubić na sztywno i następnie delikatnie połączyć z masą żółtkową. Do całości ostrożnie wlać przestygniętą żelatynę i dokładnie rozmieszać.
Deser:
Serduszka z galaretki przykleić do wewnętrznej ścianki kieliszków do wina/szklaneczek. Kieliszki/szklaneczki ostrożnie wypełnić szpajzą i wstawić do lodówki, aby deser całkowicie stężał.
Deser można też udekorować samymi serduszkami i podać w pucharkach - oba sposoby na zdjęciach.
gusia1000