bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Szpajza cytrynowo-czekoladowa

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Szpajza gości od lat na śląskich stołach w każde ważne uroczystości, takie jak komunia, wesele, urodziny. Najpopularniejsza jest cytrynowa

Szpajza cytrynowo-czekoladowa

Składniki:

Szpajza cytrynowo-czekoladowa

 

 

Sposób przygotowania:

Szpajza cytrynowo-czekoladowa
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Jajka parzymy, oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka z cukrem, dodając stopniowo żółtka ciągle miksując, dodajemy płynną żelatynę. Dzielimy na dwie równe części i do jednej dodajemy sok z cytryny i skorke z cytryny, a do drugiej rozpuszczone kakao i ewentualnie wódkę. Dzielimy na porcje układając warstwami obie masy na przemian do pucharków koktajlowych, każdą warstwę wygładzajac łyżeczką. Na końcu dekorujemy wisienką lub truskawka. Można tez dac kleks śmietany. Jezeli deser będą jadły z nami dzieci pomijamy alkohol

Tagi:

jajko jajka