cortaplumas77

cortaplumas77

Kucharz
[Przepisów: 5]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Szpajza, czyli śląski deser

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szpajza gości od lat na śląskich stołach w każde ważne uroczystości, takie jak komunia, wesele, czy urodziny. Najpopularniejsza jest cytrynowa, ale ja proponuję waniliowo-czekoladową z wiśniami i nutką rumu.

Szpajza, czyli śląski deser Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szpajza, czyli śląski deser

 

 

Sposób przygotowania:

Szpajza, czyli śląski deser
Ubij pianę z białek. Oddzielnie utrzyj żółtka z cukrem. Ostrożnie połącz obie masy, uważając, aby piana nie opadła. Dodaj namoczoną i rozpuszczoną żelatynę (przepis na torebce). Krem podziel na 2 równe części, do jednej dodaj wanilię i dokładnie wymieszaj. Do drugiej części dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i rum , również wymieszaj. Obie masy wkładaj na przemian do pucharków koktajlowych, każdą warstwę wygładzaj łyżeczką. Włóż do lodówki na 30 minut. Na wierzchu ułóż rozmrożone wiśnie i udekoruj bitą śmietaną.
Szpajza, czyli śląski deser