alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Szpajza cytrynowa -śląski deser

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Lekki i pyszny deser jajeczny nazywany na śląsku szpajza to król imprez rodzinnych.

Szpajza cytrynowa -śląski deser

Składniki:

Szpajza cytrynowa -śląski deser

 

Sposób przygotowania:

Szpajza cytrynowa -śląski deser
Jajka sparzyć. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, dodać cukier, żółtka i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna (tak jak na biszkopt). Dodać do smaku sok z cytryny, wymieszać. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, podgrzać do rozpuszczenia i letnią wlewać do masy jajecznej cały czas miksując na wolniejszych obrotach. Masę wylać na miski porcjami i przesypywać rodzynkami i migdałami. Odłożyć do stężenia. Przed podaniem udekorować.

Tagi:

jajko jajka