Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Walentynkowe gofry z mąki migdałowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pachnące, chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami to idealny pomysł na pyszną kolację lub podwieczorek.

Walentynkowe gofry z mąki migdałowej

Składniki:

Walentynkowe gofry z mąki migdałowej

ciasto

  • 2 szkl mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szkl mąki migdałowej
  • 1 szkl mleka 1,5 %
  • 1 szkl mleka migdałowego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli

dodatkowo

  • 1/2 szkl śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • truskawki lub inne owoce

Sposób przygotowania:

Walentynkowe gofry z mąki migdałowej

ETAP 1:

Walentynkowe gofry z mąki migdałowej
Do żółtek wsypać cukier i utrzeć do białości

Żółtka oddzielić od białek. Mąkę pszenną i migdałową, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę.

ETAP 2:

Walentynkowe gofry z mąki migdałowej
Zmiksowane żółtka połączyć z mlekiem i olejem

Następnie do masy jajecznej ciągle miksując stopniowo wlewać mleko i olej.

ETAP 3:

Walentynkowe gofry z mąki migdałowej
Wsypać przesianą mąkę i ponownie zmiksować

Przesiać przygotowaną mąkę, zmiksować na małych obrotach.

ETAP 4:

Walentynkowe gofry z mąki migdałowej
Dodać ubitą pianę z białek połączyć delikatnie mieszając

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, delikatnie wymieszać szpatułką.

ETAP 5:

Walentynkowe gofry z mąki migdałowej

Na rozgrzaną gofrownicę wlewać porcje ciasta i piec na złoty kolor około 3-4 minuty.

ETAP 6:

Walentynkowe gofry z mąki migdałowej

Zimną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder i ekstrakt waniliowy.
Gofry podawać z bitą śmietaną i owocami najlepiej świeżymi. ( u mnie były truskawki mrożone)