SUPERPRZEPIS

Walentynkowe kruche mini torciki

  • 10
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Walentynkowe kruche mini torciki

Pięknie wyglądają i pysznie smakują. Można przygotować je na Walentynki, ale również na inne okazje, np. urodziny czy słodki poczęstunek. Są tak urocze, że warto je przygotować.

Składniki:

Walentynkowe kruche mini torciki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 20 dag masła lub margaryny

Bezy:

  • 2 białka
  • pół szklanki cukru
  • różowy barwnik spożywczy według uznania

Krem:

  • 2 szklanki śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • 2 śmietan-fixy
  • różowy barwnik spożywczy według uznania

Dodatkowo:

  • cukrowa posypka do dekoracji ( u mnie serduszka )
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Walentynkowe kruche mini torciki

Wykonanie ciasta:

Walentynkowe kruche mini torciki
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykrawamy serca.

Ciasteczka: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną i wykrawamy ciasteczka w kształcie serduszek. Ja robiłam to taką większą foremką, ale jeśli nie mamy możemy wyciąć szablon z kartki.

Pieczenie:

Walentynkowe kruche mini torciki
Nastepnie ciastka-serduszka pieczemy i studzimy.

Pieczenie ciasteczek: Następnie wykrojone ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy.

Bezy:

Walentynkowe kruche mini torciki
Z podanych składników wykonujemy różowe bezy.

Bezy: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier, dodajemy barwnik według uznania i ubijamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na blaszkę wyłożoną papierem wyciskamy małe beziki.
Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni i pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy tak około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone, takie twarde. Następnie zostawiamy je w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki.

Przekładanie:

Walentynkowe kruche mini torciki
Śmietankę ubijamy i przekładamy nią kruche ciastka.

Przekładanie: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, śmietan-fiksy i barwnik, chwilę ubijamy. Zamiast śmietan-fixów można dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie i wystudzoną. Następnie śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy na ciasteczkach małe rozetki, następnie składamy po trzy sztuki.

Dekoracja:

Walentynkowe kruche mini torciki
Złożone torciki-mini dekorujemy posypką i bezikami.

Dekoracja: Gotowe torciki dekorujemy cukrowymi posypkami i bezikami.

Podanie:

Walentynkowe kruche mini torciki
Gotowe mini torciki podajemy. Smacznego zyczę.

Podanie: Gotowe torciki chwilę chłodzimy i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast kremówki można użyć dwie śmietany typu ,,Śnieżka'' i ubić je w 350 ml zimnego mleka.
Barwnika dodajemy według uznania, ja użyłam takiego w proszku.
Z przepisu wyszło i 8 sztuk, ale ich ilość zależy od wielkości foremki.