BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1383]

Torcik walentynkowy z ciasta francuskiego

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mój dzisiejszy torcik powstał po krótkim namyśle na coś słodkiego. Tort z ciasta francuskiego, a że mój mąż bardzo lubi bitą śmietanę postanowiłam ten torcik przygotować dla niego z okazji zbliżających się Walentynek i to z dużą ilością śmietanki.

Torcik walentynkowy z ciasta francuskiego  Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Torcik walentynkowy z ciasta francuskiego

 

  • ciasto francuskie 1 op. XXL,
  • żółtko 1 + 1 łyżka zimnej wody,
  • śmietana 30 % 500 ml,
  • cukier puder 2 łyżki,
  • śmietan fix 2 op,
  • czekośliwka 3 - 4 łyżki,
  • rozpuszczona czekolada 3 łyżki,

Sposób przygotowania:

Torcik walentynkowy z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie rozwinąć, przyłożyć talerz i wyciąć koło, z pozostałego ciasta foremką w kształcie serca wykroić serduszka.

Koło ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i posmarować rozbełtanym żółtkiem z dodatkiem małej ilości wody.

Tak samo przygotować wykrojone serduszka.

Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 15 minut.

W między czasie mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodając śmietan fixy.

Po upieczeniu i wystudzeniu koło czyli spód torcika wysmarować dżemem - czekośliwką swojej roboty nałożyć ubitą śmietanę, a na śmietanie ułożyć serduszka.

Serduszka udekorować rozpuszczoną czekoladą deserową.

Rada;

Jeżeli nie mamy czekośliwki, to możemy ją zastąpić jakąś konfiturą np.malinową...

Śmietan fixy możemy zastąpić rozpuszczoną żelatyną.
Torcik walentynkowy z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie rozwinąć przyłożyć talerz i wyciąć koło ,czyli spód torcika
Torcik walentynkowy z ciasta francuskiego
Z pozostałego ciasta wykroić foremką serduszka
Torcik walentynkowy z ciasta francuskiego
Koło ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,nakłuj widelcem i posmaruj rozbełtanym z odrobiną wody żółtkiem
Torcik walentynkowy z ciasta francuskiego
Tak samo przygotuj serduszka, włóż do piekarnika nagranego do 220 stopni i piec 15 minut
Torcik walentynkowy z ciasta francuskiego
Koło czyli spód torcika po upieczeniu
Torcik walentynkowy z ciasta francuskiego
Serduszka po upieczeniu
Torcik walentynkowy z ciasta francuskiego
Schłodzoną kremówkę 30 % ubić z cukrem pudrem, dodając pod koniec śmietan fix
Torcik walentynkowy z ciasta francuskiego
Torcik po upieczeniu i przełożeniu ubitą śmietaną gotowy do podania