Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Torcik walentynkowy z serduszkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Walentynkowy torcik biszkoptowy z pysznym kremem truskawkowym i galaretkowym serduszkiem. Doskonały na Święto Zakochanych.

Torcik walentynkowy z serduszkiem

Składniki:

Torcik walentynkowy z serduszkiem

Biszkopt

  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1/2 łyżki octu,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

Masa

Dodatkowo

  • 1/2 opakowania galaretki truskawkowej,

Sposób przygotowania:

Torcik walentynkowy z serduszkiem
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 35cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piekę 20 minut w temperaturze 170 stopni.
 2. Z przestudzonego biszkoptu zdejmuję papier. Foremką w kształcie serca wykrawam w biszkopcie 8 serduszek. W dwóch serduszkach na środku wykrawam mniejsze serduszko. 

3. Masa: Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklanki wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Truskawki ugniatam widelcem. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję truskawki oraz tężejącą galaretkę. Miksuję. 

4. Biszkoptowe serduszko smaruję masą i przykrywam następnym serduszkiem. Tak postępuję jeszcze dwa razy. Na wierzchu układam serce z wyciętym środkiem.

 5. Galaretkę rozpuszczam w 150 ml wrzątku. Studzę. Tężejącą galaretkę wlewam we wgłębienia w torcikach. Torciki wstawiam na godzinę do lodówki.