Sposób przygotowania:
Torcik walentynkowy z serduszkiem
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 35cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piekę 20 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Z przestudzonego biszkoptu zdejmuję papier. Foremką w kształcie serca wykrawam w biszkopcie 8 serduszek. W dwóch serduszkach na środku wykrawam mniejsze serduszko.
3. Masa: Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklanki wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Truskawki ugniatam widelcem. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję truskawki oraz tężejącą galaretkę. Miksuję.
4. Biszkoptowe serduszko smaruję masą i przykrywam następnym serduszkiem. Tak postępuję jeszcze dwa razy. Na wierzchu układam serce z wyciętym środkiem.
5. Galaretkę rozpuszczam w 150 ml wrzątku. Studzę. Tężejącą galaretkę wlewam we wgłębienia w torcikach. Torciki wstawiam na godzinę do lodówki.
zbysiowa