Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Walentynkowy deser czekoladowo-truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czekolada i truskawki to duet rozpalający zmysły, dlatego idealnie pasuje do walentynkowych deserów. Mus podwójnie czekoladowy z truskawkami powstaje szybko, a na pewno mile zaskoczy ukochaną osobę.

Walentynkowy deser czekoladowo-truskawkowy

Składniki:

Walentynkowy deser czekoladowo-truskawkowy

 

Sposób przygotowania:

Walentynkowy deser czekoladowo-truskawkowy

ETAP 1:

Walentynkowy deser czekoladowo-truskawkowy
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę.

Jajka myjemy. Białka oddzielamy od żółtek.
Z białek ubijamy sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem na puch.

ETAP 2:

Walentynkowy deser czekoladowo-truskawkowy
Przygotowujemy mus z gorzkiej czekolady z dodatkiem wiśniówki..

Czekoladę gorzką łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy wiśniówkę.
Czekoladę studzimy - powinna być chłodna, ale jeszcze płynna. Czekoladę miksujemy z połową żółtek, a następnie z połową piany z białka.

ETAP 3:

Walentynkowy deser czekoladowo-truskawkowy
oraz drugi, słodziutki mus z białej czekolady

Podobnie przygotowujemy mus z białej czekolady, z tym że zamiast wiśniówki dodajemy malibu.

ETAP 4:

Walentynkowy deser czekoladowo-truskawkowy
Mus umieszczamy w kokilce w kształcie serca. Dodajemy truskawki.

Truskawki rozmrażamy.
Deser przekładamy następująco: mus z gorzkiej czekolady - truskawki - mus z białej czekolady - truskawki - mus z gorzkiej czekolady - truskawki ułożone w kształcie serca.