Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kasza manna z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kasza manna z cukrem waniliowym, karmelizowanym musem rabarbarowym, kakaową bitą śmietaną i kolorową posypką..

Kasza manna z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kasza manna z rabarbarem

 

  • 50 dkg rabarbaru
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 l mleka
  • 64 g cukru waniliowego
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • kolorowa posypka - wg uznania

Sposób przygotowania:

Kasza manna z rabarbarem
Rabarbar umyć, oczyścić z wierzchnich włókien, pokroić na małe kawałki. Na suchą, rozgrzaną patelnię rozsypać cukier. Podgrzewać, aż zacznie się topić i zmieniać kolor na złoty. Do karmelu wrzucić rabarbar. Smażyć, aż karmel się rozpuści, a rabarbar zacznie się rozpadać. Przestudzić. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę i cały czas mieszać. Kaszę gotować ok. 3 minuty na małym ogniu nie przerywając mieszania. Kaszę lekko przestudzić, rozłoży do 4 miseczek. Na kaszy rozłożyć rabarbar. Śmietanę ubić na sztywno.Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder i kakao. Bitą śmietanę rozłożyć na rabarbarze. Posypać kolorową posypką.
Kasza manna z rabarbarem
Cukier karmelizowany na suchej rozgrzanej patelni.
Kasza manna z rabarbarem
Oczyszczony i pokrojony rabarbar wrzucony do karmelu.
Kasza manna z rabarbarem
Kasza manna ugotowana na mleku z cukrem waniliowym.
Kasza manna z rabarbarem
Ubita kremówka z dodatkiem cukru pudru i kakao.