Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kasza manna z jajkiem i śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kasza manna zaparzana z jajkiem, z dodatkiem bitej śmietany.

Kasza manna z jajkiem i śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kasza manna z jajkiem i śmietaną

 

Sposób przygotowania:

Kasza manna z jajkiem i śmietaną
Mleko przelać do garnka. Dodać do niego cukier waniliowy, wymieszać i zagotować. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę manną, cały czas mieszając. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 3 minuty. Pamiętać o mieszaniu, żeby kasza się nie przypaliła. Jak kasza zgęstnieje, przestudzić ją. Do ciepłej kaszy wbić jajko. Wymieszać i ponownie zagotować, cały czas mieszając. Kaszę z jajkiem lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać ją do ciepłej kaszy. Kaszę dokładnie wymieszać ze śmietaną, podzielić na porcje. Każdą porcję kaszy polać kompotem jagodowym z całymi jagodami.
Kasza manna z jajkiem i śmietaną
Kasza manna ugotowana na mleku z cukrem waniliowym.
Kasza manna z jajkiem i śmietaną
Jajko wbite do przestudzonej kaszy manny.
Kasza manna z jajkiem i śmietaną
Śmietana kremówka przelana do miski i ubita na sztywno.
Kasza manna z jajkiem i śmietaną
Bita śmietana dodana do zaparzonej z jajkiem kaszy.