Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Waniliowe paluszki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Waniliowe paluszki z makiem są bardzo smaczne, szybkie i łatwe do zrobienia. Świetny dodatek do kawy lub herbaty.

Waniliowe paluszki z makiem

Składniki:

Waniliowe paluszki z makiem

 

  • 3 szkl mąki pszennej
  • 15 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 1 szkl kefiru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 szkl maku
  • aromat waniliowy

Sposób przygotowania:

Waniliowe paluszki z makiem
Mąkę przesiać, dokładnie posiekać z zimnym masłem. Następnie wsypać przesiany cukier puder, dodać żółtka, kefir i aromat, szybko zagnieść ciasto. Na desce toczyć wałeczki, kroić na 10 cm paluszki. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować białkiem, posypać makiem. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.

Tagi:

jajko jajka mak