iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Paluszki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Idealna przekąska do pochrupania, smakuje wszystkim.

Paluszki z makiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Paluszki z makiem

 

Sposób przygotowania:

Paluszki z makiem
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i wymieszać, drożdże rozkruszyć i dodać do mąki. Margarynę pokroić w kostkę i razem ze smalcem dodać do suchych składników, całość przesiekać nożem na koniec dodać jajka i zagnieść jak kruche ciasto ( gdyby było za luźne ciasto to należy dodać 2-3 łyżki mąki ja musiałam dodać bo ciasto było za luźne). Stolnicę lekko podsypać mąkę i utoczyć z ciasta małe i cienkie wałeczki można też spleść po dwa razem i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po wierzchu posmarować jajkiem i posypać makiem.Piec w temp. 200 st 15 minut do momentu zrumienienia.
Paluszki z makiem
Z ciasta utoczyć małe i cienkie wałeczki
Paluszki z makiem
Paluszki ułożyć na blaszce i posmarować jajkiem
Paluszki z makiem
Paluszki można tez zwinąć po dwa lub w warkoczyk

Tagi:

jajko jajka mak