Sposób przygotowania:
Waniliowe placuszki ze śliwkami
Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Żółtko oddzielić od białka.
Białko ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z serkiem waniliowym, odrobiną soli, cukrem trzcinowym i mlekiem, dodać rozpuszczone masło, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, połączyć z pianą z białek, wymieszać.
Na rozgrzaną patelnię z oliwą łyżką nakładać małe porcje ciasta, układać po 3 połówki śliwek, przykryć ciastem i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki osączyć na papierowym ręczniku.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Białko ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z serkiem waniliowym, odrobiną soli, cukrem trzcinowym i mlekiem, dodać rozpuszczone masło, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, połączyć z pianą z białek, wymieszać.
Na rozgrzaną patelnię z oliwą łyżką nakładać małe porcje ciasta, układać po 3 połówki śliwek, przykryć ciastem i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki osączyć na papierowym ręczniku.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.