halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Racuszki ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Racuszki pachnące śliwkami , wanilią .Dobre na letnie dni , lekkie. Chętnie jedzą dzieci i dorośli.

Racuszki ze śliwkami

Składniki:

Racuszki ze śliwkami

 

  • śliwki 35 dag
  • mąka tortowa 50 dag
  • drożdże świeże 4 dag
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • cukier 3 łyżki
  • mleko 300 ml
  • jajka 3 sztuki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuszki ze śliwkami
50 ml mleka podgrzać z cukrem, żeby było letnie, dodać pokruszone drożdże, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać jajka, cukier waniliowy, mleko oraz wyrośnięte drożdże. Zmiksować ciasto. Odstawić ciasto do wyrośnięcia. Śliwki umyć, usunąć pestki, podzielić na połówki. Do wyrośniętego ciasta dodać śliwki, wymieszać.Rozgrzać olejna patelni . Kłaść łyżką ciasto drożdżowe , formując placuszki .Smażyć z obu stron na złoty kolor. Położyć na ręczniczkach papierowych , osuszyć z nadmiaru oleju.Można posypać cukrem pudrem . Ja nie posypuję ze względu na dietę.