ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Kurczak w pomarańczach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aromatyczny kurczak do obiadu. Polecam. Wykorzystałam właściwie zalegające pomarańcze. Nic się nie zmarnowało.

Kurczak w pomarańczach

Składniki:

Kurczak w pomarańczach

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w pomarańczach

ETAP 1:

Mięso dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. Wysmarować olejem i wmasować zioła prowansalskie, cynamon i sól.

Umieścić w brytfance. Pomarańcze dokładnie wyszorować, osuszyć i pokroić na plastry. Poukładać z kurczakiem.

Posypać pieprzem kolorowym i dodać gwiazdkę anyżku.

Brytfankę przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut.

Na 10 min przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie i polać delikatnie mięso miodem.

Podawać ciepłe. Smacznego.