eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1761]

Warkocze z trzech mięs Eli

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszny warkocz z grilla, z trzech mięs w różnych marynatach...ciekawie i różnorodnie!

Warkocze z trzech mięs Eli

Składniki:

Warkocze z trzech mięs Eli

 

  • kurczak chilli:
  • 10 podłużnych pasków z dużych piersi kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki sosu chilli z cytryną
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ostra papryka

 

  • wieprzowina curry:
  • 10 podłużnych pasków szynki wieprzowej
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka curry
  • ostra papryka
  • sól

 

  • wołowina na dziko:
  • 10 podłużnych pasków wołowiny na pieczeń
  • 2 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wódki czystej
  • 1 łyżka marynaty słodko-kwaśnej w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku marynowanego
  • 10 ziaren jałowca-utrzeć w moździerzu
  • pieprz
  • sól

 

  • 20 wykałaczek

Sposób przygotowania:

Warkocze z trzech mięs Eli
Składniki marynaty chilli wymieszać,zalać paski kurczaka i włożyć do lodówki na noc.Składniki marynaty curry wymieszać,zalać paski wieprzowiny i włożyć do lodówki na noc.Składniki marynaty na dziko wymieszać,zalać paski wołowiny i włożć do lodówki na noc.Mięsa wyjąć z marynaty,spiąć wykałaczką po trzy paski (wołowinw,wieprzowina i kurczak),zapleść warkocz i spiąć drugi koniec mięs.Piec na gorącym grillu,odwracając co jakiś czas i smarując którąś z marynat,około 35-40 minut.Po zdjęciu z grilla wyjąć wykałaczki.Smacznego!