WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

Warstwowa sałatka z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Warstwowa sałatka ze smażoną wieprzowiną, kapustą pekińską, brzoskwiniami, cebulą i kukurydzą, polana sosem czosnkowym.

Warstwowa sałatka z brzoskwiniami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Warstwowa sałatka z brzoskwiniami

 

  • kilka dużych liści kapusty pekińskiej
  • ok. 300g schabu
  • 0,5 cebuli
  • 4 połówki brzoskwiń w syropie
  • 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • płaska łyżka przyprawy do wieprzowiny
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Warstwowa sałatka z brzoskwiniami

ETAP 1:

Schab pokroiłam w drobną kostkę. Wymieszałam z olejem i przyprawą do wieprzowiny. Schab usmażyłam na patelni na rumiano i wystudziłam.

Kapustę pekińską drobno poszatkowałam. Połowę wrzuciłam na dno salaterki. Cebulę obrałam i pokroiłam w kosteczkę. Rozłożyłam na kapuście. Na cebulę wyłożyłam usmażone mięso.

Brzoskwinie odsączyłam z zalewy i pokroiłam w kostkę. Wyłożyłam na mięso. Kukurydzę odsączyłam i wyłożyłam na brzoskwinie.

Majonez wymieszałam z jogurtem naturalnym. Dodałam rozgnieciony przez praskę czosnek, szczyptę soli i pieprzu i wymieszałam. Sosem polałam sałatkę. Na wierzch wyłożyłam resztę poszatkowanej kapusty pekińskiej.

Sałatkę schłodziłam w lodówce przez kilka godzin.

Warstwowa sałatka z brzoskwiniami
Domowy sos czosnkowy wylany na warstwę kukurydzy
Warstwowa sałatka z brzoskwiniami
Kukurydza konserwowa ułożóna na brzoskwiniach
Warstwowa sałatka z brzoskwiniami
Warstwa brzoskwiń ułożóna na usmażonym mięsie
Warstwowa sałatka z brzoskwiniami
Usmażona i wystudzona wieprzowina wyłoóżna na cebulę
Warstwowa sałatka z brzoskwiniami
Posztakowana cebbula i kapusta pekińska to 2 pierwsze warstwy