Sposób przygotowania:
Warstwowa sałatka z szynka i porą
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać. Pora pokroić w plasterki i sparzyć. Ostudzić. Szczypiorek drobno posiekać. Szynkę pokroić w plasterki,a następnie w cienkie paseczki. Sałatkę należy układać warstwowo, najlepiej w prostej misce takiej, która nie rozszerza się ku górze. Warstwy układać w sposób następujący: połowę jajek zetrzeć na dno miski, posypać szczypiorkiem, doprawić sola i pieprzem, posypać kukurydzą i posmarować majonezem, następnie rozłożyć por, posypać szczypiorkiem, szynką i posmarować ketchupem, na niego zetrzeć ser żółty i posmarować majonezem, posypać solą i pieprzem, na to zetrzeć resztę jajek, posypać szczypiorkiem, kukurydzą, posmarować majonezem i posypać porem.