WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Warstwowiec jogurtowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekkie orzeźwiające i kolorowe ciasto na zimno złożone z niewielu składników, bo tylko z jogurtów i galaretek.

Warstwowiec jogurtowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Warstwowiec jogurtowy

 

  • 360 g jogurtu naturalnego
  • 150 g jogurtu brzoskwiniowego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Warstwowiec jogurtowy

ETAP 1:

Foremkę o wymiarach ok. 12x22cm wyłożyć folią spożywczą.

Jogurt naturalny rozdzielić na dwie równe połowy.

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 200 ml gorącej wody i wystudzić. Zimną wymieszać z jedną połową jogurtu naturalnego i wylać do foremki. Odstawić do lodówki do stężenia.

Galaretkę brzoskwiniową też rozpuścić w 200 ml wrzątku, wystudzić i wymieszać z jogurtem brzoskwiniowym. Wylać na warstwę cytrynową i schłodzić w lodówce.

Galaretkę agrestową rozpuścić w 200 ml gorącej wody, wystudzić i wymieszać z drugą połową jogurtu naturalnego. Wylać na warstwę brzoskwiniową i schłodzić.

Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić i wylać na ciasto. Schłodzić min. kilka godzin.

Wyjąć z foremki i pokroić na kawałki.

Warstwowiec jogurtowy
Warstwowiec po schłodzeniu wyjęty z foremki
Warstwowiec jogurtowy
Galaretka truskawkowa wylana na schłodzone ciasto
Warstwowiec jogurtowy
Warstwa agrestowa wylana na warstwę brzoskwiniową
Warstwowiec jogurtowy
Warstwa brzoskwiniowa wylana na warstwę cytrynową
Warstwowiec jogurtowy
Galaretka cytrynowa wymieszana z jogurtem naturalnym