reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Warstwowiec cytrynowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Warstwowiec cytrynowy to ciasto lekkie, kwaskowate i warstwowe. Nie jest trudne, ale trochę czasu trzeba poświecić, za to smak wynagrodzi nam to wszystko tak samo jak miny zjadaczy :)

Warstwowiec cytrynowy

Składniki:

Warstwowiec cytrynowy

 

  • Blat biszkoptowy
  • 3 jajka L
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
  • skórka z połowy cytryny
  • sok z połowy cytryny +1.4 szklanki przegotowanej wody do nasączenia

 

 

  • Masa śmietanowa
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 1 galaretka cytrynowa

 

  • Dodatkowo
  • 2 galaretki cytrynowe

Sposób przygotowania:

Warstwowiec cytrynowy

biszkopt

Warstwowiec cytrynowy
mikserem pracujemy tylko do zółtek- potem już mieszamy ręcznie

Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka.

Wyłączamy robot.

Do masy białkowej dodajemy przesiane obie mąki i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia się składników.

Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 stopniach ( sprawdzamy patyczkiem)

Studzimy i ponczujemy wodą z cytryną

masa budyniowa

Warstwowiec cytrynowy
gotową masę wykładamy na blat i wyrównujemy górę

Odlewamy pół szklanki mleka w której rozrabiamy obie mąki- resztę zagotowujemy

Gdy mleko się zagotuje wlewamy zawiesinę z mąki i ciągle mieszając gotujemy aż masa zgęstnieje i straci mączny smak (wystarczy minuta)

Budyń studzimy.

Masło ucieramy na puszysto dodając stopniowo cukier i po łyżce zimnego budyniu .

Masę wykładamy na blat

masa śmietanowa

Warstwowiec cytrynowy
galaretki wylewamy tężejące- daje nam to gwarancje że nie wsiąkną nam w ciasto

Rozpuszczamy galaretkę w szklance wrzątku- studzimy.

Śmietanę ubijamy na sztywno- na koniec wlewamy zimną - masa będzie szybko tężeć.

Masę przekładamy na masę budyniową i wkładamy do lodówki.

Rozpuszczamy 2 galaretki rozpuszczone w 800 ml wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.

Na górę wylewamy tężejące już galaretki- wkładamy ponownie do lodówki do całkowitego stężenia

Smacznego :)