Sposób przygotowania:
Warstwowiec cytrynowybiszkopt
Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka.
Wyłączamy robot.
Do masy białkowej dodajemy przesiane obie mąki i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia się składników.
Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 stopniach ( sprawdzamy patyczkiem)
Studzimy i ponczujemy wodą z cytryną
masa budyniowa
Odlewamy pół szklanki mleka w której rozrabiamy obie mąki- resztę zagotowujemy
Gdy mleko się zagotuje wlewamy zawiesinę z mąki i ciągle mieszając gotujemy aż masa zgęstnieje i straci mączny smak (wystarczy minuta)
Budyń studzimy.
Masło ucieramy na puszysto dodając stopniowo cukier i po łyżce zimnego budyniu .
Masę wykładamy na blat
masa śmietanowa
Rozpuszczamy galaretkę w szklance wrzątku- studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno- na koniec wlewamy zimną - masa będzie szybko tężeć.
Masę przekładamy na masę budyniową i wkładamy do lodówki.
Rozpuszczamy 2 galaretki rozpuszczone w 800 ml wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.
Na górę wylewamy tężejące już galaretki- wkładamy ponownie do lodówki do całkowitego stężenia
Smacznego :)