WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1237]

Warstwowiec galaretkowy

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne ciasto na zimno z wielu warstw mlecznych i galaretkowych. Pięknie się prezentuje. Idealne dla dzieci.

Warstwowiec galaretkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Warstwowiec galaretkowy

 

  • 1,25 litra mleka 2%
  • 60g żelatyny spożywczej
  • 0,5szkl. cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 galaretek w różnych kolorach

Sposób przygotowania:

Warstwowiec galaretkowy

ETAP 1:

Mleko wlać do garnka. Wsypać cukier kryształ i cukier waniliowy i zagotować. Żelatynę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i wlać do gorącego mleka. Wymieszać.

Blachę o wymiarach 26x36 cm wyłożyć folią spożywczą. Szklankę mleka wystudzić i wylać do blachy. Schłodzić. Każdą galaretkę rozpuszczać w 1 szklance gorącej wody, ale nie na raz tylko co pół godziny po jednej.

Gdy warstwa mleczna stężeje wylać zimna galaretkę. Na stężała galaretkę wylać kolejną szklankę zimnego mleka i tak do wyczerpania składników.

Ciasto schłodzić w lodówce i dopiero kroić.

Warstwowiec galaretkowy
Warstwowiec przekrojony na pół po wyjęciu z blachy
Warstwowiec galaretkowy
Warstwowiec po wylaniu wszystkich warstw.
Warstwowiec galaretkowy
Żelatyna rozpuszczona w gorącej wodzie w kubku
Warstwowiec galaretkowy
Mleko zagotowane w garnku z cukrem zwykłym i waniliowym