Sposób przygotowania:
Drożdżowe trójkąty z powidłem i cynamonem
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył'' tak na około 15 minut.
2. Ciasto: Do mąki wbijamy jajka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon, olej i rozczyn, zagniatamy ciasto. Wyrabiamy kilka minut aż będzie odchodziło od ręki. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
3. Nadzienie: Powidło przekładamy do miseczki, dodajemy rodzynki i cynamon, dokładnie mieszamy.
4. Formowanie trójkątów: Ciasto przekładamy na stolnicę lekko posypaną mąką pszenną, wałkujemy i kroimy w kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy porcje powidła, składamy formując trójkąt i dokładnie zlepiamy brzegi. Następnie smarujemy białkiem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
5. Do pieczenia: Tak wykonane trójkąty układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.
6. Pieczenie: Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 40 minut.
7. Podanie: Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi około 24 sztuk trójkątów.
2. Ciasto: Do mąki wbijamy jajka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon, olej i rozczyn, zagniatamy ciasto. Wyrabiamy kilka minut aż będzie odchodziło od ręki. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
3. Nadzienie: Powidło przekładamy do miseczki, dodajemy rodzynki i cynamon, dokładnie mieszamy.
4. Formowanie trójkątów: Ciasto przekładamy na stolnicę lekko posypaną mąką pszenną, wałkujemy i kroimy w kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy porcje powidła, składamy formując trójkąt i dokładnie zlepiamy brzegi. Następnie smarujemy białkiem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
5. Do pieczenia: Tak wykonane trójkąty układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.
6. Pieczenie: Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 40 minut.
7. Podanie: Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi około 24 sztuk trójkątów.
ciasteczka
Babeczka35
Dokładnie tak :) Polecam takie upiec :)
biedroneczki
Babeczka35
Dokładnie tak :)