rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Warzywa w cieście filo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Porcja warzyw ukryta w pysznym i delikatnym cieście filo. Dodatek kurczaka sprawia, że zapiekanka jest bardziej treściwa.

Warzywa w cieście filo Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Warzywa w cieście filo

 

  • Na dwie porcje:
  • 4 płaty ciasta filo
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie warzyw na patelnię z ziołami i papryką Hortex
  • Olej (najlepiej w spryskiwaczu)

Sposób przygotowania:

Warzywa w cieście filo
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na drobne kawałki. Podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy warzywa oraz przyprawy z torebki dołączonej do mrożonek. Podsmażamy ok 5 minut. Płaty ciasta filo delikatnie rozkładamy. Na jedną porcję potrzebujemy dwa. Smarujemy po jednym płacie olejem, a następnie przykładamy drugim. Na środek dajemy po połowie warzyw z patelni. Ciasto zwijamy najpierw do środka z jednej strony, smarujemy znowu olejem, potem następna aż do utworzenia zamkniętej kieszonki. Obracamy zwijaną stroną do spodu i smażymy w nagrzanym do 180st piekarniku ok. 30 minut.
Warzywa w cieście filo
Przygotowujemy farsz: Pierś podpiekamy, dodajemy warzywa
Warzywa w cieście filo
Farszem nadziewamy przygotowane płaty ciasta filo, zwijamy izapiekamy