Beata100

Beata100

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Warzywna sałatka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mam nadzieję że bardzo dobra. Do rodzina dużo jej je.

Warzywna sałatka

Składniki:

Warzywna sałatka

 

  • 4 kg ogórków,
  • 4 czerwone papryki,
  • 1/2 kg cebuli,
  • 1 duży seler,
  • 1/2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny,
  • 2 łyżki gorczycy,1 szklanka soli.
  • Na zalewę:
  • 6 szklanek wody,
  • 3 i 1/2 szklanki cukru,
  • 3 szklanki octu spirytusowego.

Sposób przygotowania:

Warzywna sałatka
Przygotowanie: 1. Cebulę obierz,pokrój w talarki.Ogórki umyj i wraz ze skórką pokrój w słupki.Papryki przekrój wzdłuż na pół,usuń środki z pestkami,strąki opłucz pokrój w paseczki.Seler obierz,pokrój w zapałkę,natychmiast skrop sokiem z cytryny,aby nie ściemniał. 2. Wszystkie pokrojone warzywa przełóż do dużej miski.Delikatnie wymieszaj.Zasyp szklanką soli i zalej 9 szklankami zimnej wody.Odstaw na 3 godziny w chłodne miejsce.Następnie sałatkę odcedź na sitku.Włóż do uprzednio wyparzonych słoiczków.Do każdego wsyp gorczycę. 3. Do garnka wlej wodę i ocet.Wsyp cukier,mieszając gotuj,aż cukier całkowicie się rozpuści.Gorącym płynem zalej warzywa i wstaw do garnka z wodą.Gotuj 3 min.Pozostaw w garnku do ostygnięcia.Najlepsza do obiadów. Znajomi i rodzina ją chwalą.