slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 635]

Warzywna tarta francuska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na tanią, prostą w przygotowaniu i pyszną tartę z farszem warzywnym. Na gotowym cieście francuskim zrobimy ją szybko i bez większego wysiłku. Polecam.

Warzywna tarta francuska

Składniki:

Warzywna tarta francuska

 

  • 1 op. ciasta francuskiego (275g)
  • 450 g mrożonych warzyw na patelnię po grecku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu
  • 50 g mozzarelli w wiórkach
  • 1 jajko
  • oraz forma na tartę o śred. 26 cm

Sposób przygotowania:

Warzywna tarta francuska
Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem i wsypujemy mrożone warzywa. Mieszamy i przykrywamy przykrywką.

Na małym ogniu podsmażamy warzywa, aż puszczą wodę. Następnie przyprawiamy do smaku i smażymy, aż woda wyparuje a warzywa będą miękkie. Zdejmujemy z ognia, przekładamy warzywa do miseczki i rozgniatamy je lekko widelcem.

Dodajemy ser oraz jajko i mieszamy razem. Tortownicę wykładamy ciastem francuskim a resztę ciasta kroimy w paseczki.

Farsz przekładamy na ciasto i równo go układamy. Na farszu układamy paski z pozostałego ciasta tworząc kratkę.

Gotową tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.