Sposób przygotowania:
Tarta z czerwoną kapustąNADZIENIE:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną przysmażamy na oleju. Do miękkiej dodajemy poszatkowaną czerwoną kapustę. Kapustę obsmażamy. Następnie podlewamy ją winem i dusimy na półmiękko. Jednocześnie doprawiamy ją do smaku według uznania. Gotową zdejmujemy z ognia.
ETAP 2
W oddzielnym naczyniu łączymy ze sobą jajka, starty ser żółty oraz śmietanę.
ETAP 3
Przygotowaną mieszaninę łączymy z lekko przestudzoną kapustą i posiekaną natką pietruszki. Nadzieniem wypełniamy podpieczone ciasto kruche.
CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki. Następnie zagniatamy ciasto.
ETAP 5
Gotowe schładzamy około 40 minut w lodówce. Schłodzone wałkujemy i wykładamy nim dno i boki przygotowanej formy na tarte. Spód ciasta nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy około 20 minut do lekkiego zrumienienia w 180°C.
Na podpieczony spód wykładamy kapuściane nadzienie. Tarte wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczemy ją jeszcze około 30 minut. Gotową wyjmujemy, dekorujemy startym serem żółtym, oprószamy natką pietruszki i podajemy.
SylaUla
mocsłodkości
lukrowanepierniczki