SUPERPRZEPIS

Tarta z czerwoną kapustą

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Tarta z czerwoną kapustą Więcej zdjęć (5)

Warzywna tarta to pomysł na pyszny obiad. Oczywiście ile kucharek, tyle pomysłów na nadzienie. Jesienią polecam kapuścianą. Czerwona kapusta sprawdza się tutaj tak smakowo jak i wizualnie.

Składniki:

Tarta z czerwoną kapustą

CIASTO:

  • 250 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 1- 2 łyżki wody,
  • ok 1/2 łyżeczki soli,
  • 130 gram masła,
  • ¾ łyżeczki kurkumy,
  • 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia

NADZIENIE:

  • 0,5 główki czerwonej kapusty,
  • 1 czerwona cebula,
  • Olej,
  • Sól do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • 0,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego,
  • Pęczek natki pietruszki,
  • Około 150 gram sera żółtego,
  • 2 duże jajka,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,

DODATKOWO:

  • Ser żółty do dekoracji,
  • Natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tarta z czerwoną kapustą

NADZIENIE:

Tarta z czerwoną kapustą
kapustę dusimy na półmiękko

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną przysmażamy na oleju. Do miękkiej dodajemy poszatkowaną czerwoną kapustę. Kapustę obsmażamy. Następnie podlewamy ją winem i dusimy na półmiękko. Jednocześnie doprawiamy ją do smaku według uznania. Gotową zdejmujemy z ognia.

ETAP 2

Tarta z czerwoną kapustą
łączymy składniki spoiwa

W oddzielnym naczyniu łączymy ze sobą jajka, starty ser żółty oraz śmietanę.

ETAP 3

Tarta z czerwoną kapustą
łączymy ze sobą składniki nadzienia

Przygotowaną mieszaninę łączymy z lekko przestudzoną kapustą i posiekaną natką pietruszki. Nadzieniem wypełniamy podpieczone ciasto kruche.

CIASTO:

Tarta z czerwoną kapustą
składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki. Następnie zagniatamy ciasto.

ETAP 5

Tarta z czerwoną kapustą
formę na tarte wykładamy ciastem

Gotowe schładzamy około 40 minut w lodówce. Schłodzone wałkujemy i wykładamy nim dno i boki przygotowanej formy na tarte. Spód ciasta nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy około 20 minut do lekkiego zrumienienia w 180°C.

Na podpieczony spód wykładamy kapuściane nadzienie. Tarte wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczemy ją jeszcze około 30 minut. Gotową wyjmujemy, dekorujemy startym serem żółtym, oprószamy natką pietruszki i podajemy.