Sposób przygotowania:
Tarta z pomidorkami i fetą
Przygotować kruche ciasto na spód. Mąkę wymieszać z solą. Dodać zimne pokrojone masło oraz jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i odłożyć do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
Potem schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty. Na dnie nakłuć widelcem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto lekko się przyrumieni, ok 10-15 minut, funkcja góra-dół. W międzyczasie pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Ser pokroić w kostkę.
Do miseczki przełożyć śmietanę, dodać jajka oraz suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.
Na podpieczonym spodzie ułożyć pokrojony ser i pomidorki. Kilka pomidorków zostawić na wierzch.
Całość zalać masą jajeczno-śmietanową. Na wierzchu ułożyć pozostawione pomidorki.
Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż masa się zetnie, ok 25-30 minut, funkcja góra-dół.
Potem schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty. Na dnie nakłuć widelcem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto lekko się przyrumieni, ok 10-15 minut, funkcja góra-dół. W międzyczasie pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Ser pokroić w kostkę.
Do miseczki przełożyć śmietanę, dodać jajka oraz suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.
Na podpieczonym spodzie ułożyć pokrojony ser i pomidorki. Kilka pomidorków zostawić na wierzch.
Całość zalać masą jajeczno-śmietanową. Na wierzchu ułożyć pozostawione pomidorki.
Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż masa się zetnie, ok 25-30 minut, funkcja góra-dół.
SylaUla