migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Tarta z pomidorkami i fetą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna tarta z kolorowym farszem w postaci małych pomidorków. Do pomidorków dodałam kilka kostek słonego serka który świetnie komponuje się z pomidorkami.

Tarta z pomidorkami i fetą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z pomidorkami i fetą

ciasto

farsz

  • ok 220 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g sera feta lub sałatkowego
  • 5 kopiastych łyżek śmietany 18 %
  • 2 jajka
  • 2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią

Sposób przygotowania:

Tarta z pomidorkami i fetą
Przygotować kruche ciasto na spód. Mąkę wymieszać z solą. Dodać zimne pokrojone masło oraz jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i odłożyć do lodówki na 30 minut do schłodzenia.

Potem schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty. Na dnie nakłuć widelcem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto lekko się przyrumieni, ok 10-15 minut, funkcja góra-dół. W międzyczasie pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Ser pokroić w kostkę.

Do miseczki przełożyć śmietanę, dodać jajka oraz suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.

Na podpieczonym spodzie ułożyć pokrojony ser i pomidorki. Kilka pomidorków zostawić na wierzch.

Całość zalać masą jajeczno-śmietanową. Na wierzchu ułożyć pozostawione pomidorki.

Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż masa się zetnie, ok 25-30 minut, funkcja góra-dół.
Tarta z pomidorkami i fetą
Przygotować kruche ciasto na spód. Mąkę wymieszać z solą. Dodać zimne pokrojone masło oraz jajko i zagnieść ciasto.
Tarta z pomidorkami i fetą
W międzyczasie pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Ser pokroić w kostkę.
Tarta z pomidorkami i fetą
Do miseczki przełożyć śmietanę, dodać jajka oraz suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.
Tarta z pomidorkami i fetą
Na podpieczonym spodzie ułożyć pokrojony ser i pomidorki. Kilka pomidorków zostawić na wierzch.

Tagi:

tarta danie