Sposób przygotowania:
Krucha tarta budyniowa ze świeżymi borówkamiCiasto

Wszystkie składniki ciasta przekładam do dużej miski, siekam siekaczką i zagniatam na jednolite ciasto. Wstawiam do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie schłodzone ciasto przekładam na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkowuję na kształt koła o średnicy około 35-40 cm.
Budyń

Połowę mleka gotuję z cukrem, a w pozostałej rozpuszczam budyń i dodaję żółtka, dokładnie mieszam, wlewam na gotujące się mleko.
Ugotowany budyń lekko studzę i wykładam na środek ciasta, owoce borówki, pozostawiam przy brzegu około 3-4 cm marginesu.
Pozostawiony margines zawijam do środka delikatnie dociskam, smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuję cukrem trzcinowym.
ETAP 3:

Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut. Tartę studzę i posypuję cukrem pudrem.
SylaUla
mocsłodkości