kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sałatka ziemniaczana w kruchej babeczce

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Małe, niezobowiązujące tartaletki to świetna propozycja na imprezową przekąską. Jeśli wykorzystamy do przygotowania gotowe spody z kruchego ciasta przygotowanie dania nie zajmie więcej niż kilkanaście minut. Wypełnione pyszną sałatką niemiecką z ziem

Sałatka ziemniaczana w kruchej babeczce

Składniki:

Sałatka ziemniaczana w kruchej babeczce

podstawowe

 

Sposób przygotowania:

Sałatka ziemniaczana w kruchej babeczce
Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki do tarteletek i odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 180 stopniach C przez 15 minut.

Ziemniaki gotujemy w łupinach(mundurkach) i studzimy. Obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i kiszone ogórki siekamy w drobną kostkę. Dodajemy majonez w takiej ilości aby spoił całość oraz drobno posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.