Sposób przygotowania:
Sałatka ziemniaczana w kruchej babeczce
Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki do tarteletek i odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 180 stopniach C przez 15 minut.
Ziemniaki gotujemy w łupinach(mundurkach) i studzimy. Obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i kiszone ogórki siekamy w drobną kostkę. Dodajemy majonez w takiej ilości aby spoił całość oraz drobno posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Ziemniaki gotujemy w łupinach(mundurkach) i studzimy. Obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i kiszone ogórki siekamy w drobną kostkę. Dodajemy majonez w takiej ilości aby spoił całość oraz drobno posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
SylaUla