patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Francuska tarta z porem i wołowiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna francuska tarta z wołowiną, porem i pieczarkami. Delikatna podawana z sosem czosnkowym. Polecam.

Francuska tarta z porem i wołowiną

Składniki:

Francuska tarta z porem i wołowiną

Farsz

Dodatkowo

  • 250 g ciasta francuskiego
  • Natka pietruszki do posypania
  • Masło do posmarowania formy
  • Ulubiony sos np. Czosnkowy

Sposób przygotowania:

Francuska tarta z porem i wołowiną
Mięso mielone wołowe smażę na rozgrzanej patelni. Dodaję przyprawy. Pora myję i drobno siekam. Pieczarki myję i drobno siekam. Pieczarki i pora dodaję do mięsa dodaję sos sojowy duszę ok 7 min co jakiś czas mieszając. Zdejmuję z palnika.

Farsz musi przestygnąć. Do farszu dodaję tarty ser. Mieszam. Natkę pietruszki myję i drobno siekam dodaję do farszu. Ciasto rozwijam i lekko rozwałkowuję.

Przekładam do foremki na tartę wcześniej wystartowaną masłem. Ciasto nakłówam widelcem.

Odkrajam nadmiar ciasta. Z ciasta walkuję ruloniki lub paseczki na górę tarty.

Na ciasto przekładam farsz. Piekę w piekarniku ok 35 min w 180 stopniach.

Upieczoną tartę posypuję z góry jeszcze natką pietruszki. Podaję na ciepło z ulubionym sosem.

Tagi:

tarta por danie