slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Tarta francuska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną tartę na cieście francuskim. Nadzieniem są resztki które znalazłam w lodówce. Polecam.

Tarta francuska

Składniki:

Tarta francuska

 

  • 280 g gotowego ciasta francuskiego
  • 100 g pora
  • 50 g żółtego sera
  • 50 g kiełbasy z indyka
  • 0,5 dużej czerwonej papryki
  • 4 pomidorki koktajlowe żółte
  • 100 ml słodkiej śmietanki 12%
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • blaszka do tarty o śred. 28 cm

Sposób przygotowania:

Tarta francuska
Ciasto wyjmujemy z opakowania i wylepiamy nim blaszkę. 

Warzywa myjemy i osuszamy. 

Pora kroimy w cienkie plasterki, paprykę w kostkę a pomidorki przekrajamy na pół. 

Ser i kiełbasę kroimy w małą kostkę. Mieszamy wszystkie pokrojone składniki i wykładamy je na tartę. 

Łączymy razem śmietankę, jajka i przyprawy i polewamy tym sosem tartę. 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni.