WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Warzywna zapiekanka z brukselką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo pożywna i smaczna zapiekanka z ziemniakami, mięsem mielonym, porem, marchewką i brukselką. Idealna na zimę.

Warzywna zapiekanka z brukselką

Składniki:

Warzywna zapiekanka z brukselką

 

Sposób przygotowania:

Warzywna zapiekanka z brukselką

Warzywa

Warzywna zapiekanka z brukselką
Pokrojone ziemniaki układamy na dnie naczynia.

Wszystkie warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki i dzielimy na pół. Jedną część układamy na nie naczynia.

Mięso

Warzywna zapiekanka z brukselką
Wyrobione mięso mielone dajemy na ziemniaki.

Mięso mielone doprawiamy do smaku solą i pieprzem lub innymi przyprawami dość mocno. Wyrabiamy i układamy na ziemniakach.

Warzywa

Warzywna zapiekanka z brukselką
Startą marchew i pokrojonego pora dajemy na mięso.

Marchew ścieramy na grubych oczkach. Pora kroimy w cienkie plasterki. Na mięso układamy pora, następnie marchew. Przykrywamy resztą ziemniaków. Brukselkę mieszamy w misce z olejem i szczyptą soli. Wykładamy na ziemniaki.

Pieczenie

Warzywna zapiekanka z brukselką
Zapiekankę pieczemy w 180 stopniach, do miękkości.

Całość zapiekanki podlewamy szklanką bulionu i wkładamy do piekarnika na ok godzinę w 180 stopniach. Na początku dobrze piec ją pod przykryciem, na końcu ładnie podpiec.